侯宏虹

日期:2022年04月22日     作者:     点击数:

侯宏虹,女,博士,编审,硕士生导师,四川大学出版社社长,巴蜀文化国际传播普及基地主任,国家新闻出版署“融合出版超高清视频技术应用重点实验室”主任,四川省出版协会副理事长,四川省社会舆情与信息传播重点研究基地研究员,第二批四川省高校思想政治工作精品项目负责人,欧盟LOTUS+项目访问学者(2014)。长期从事新媒体与跨文化传播、新闻编辑出版方向的实践与理论研究,主持和参与国家社科基金项目《在美孔子学院跨文化传播的时、度、效研究》、教育部人文社科项目《twitter中孔子学院负面议题的话语分析与对策研究》和四川省人文社科重大招标项目等多项,在《新闻与传播研究》等核心和CSSCI来源期刊发表学术论文多篇,曾主管的四川大学官方新媒体连续3年荣获教育部“教育政务新媒体十佳”表彰(2015-2017)。四川大学首批核心通识课《四海承风——中国文化的世界传播与互动》负责人,曾获2021年四川省教学成果奖二等奖、2020年四川大学“课程建设突出贡献奖”、2021年四川大学教学成果特等奖,国家一流课程《网络新闻与文化传播》骨干教师。

Honghong Hou, PH.D, senior editor, vice dean of School of Overseas Education, Sichuan University. EU LOTUS+ project visiting scholar (2014). Has long-term practice and theoretical research of new media and intercultural communication. The official new media of Sichuan University, which she is in charge of, has been awarded the “Top 10 New Media for Education Organization” by the Ministry of Education for three consecutive years (2015-2017).

Hosted the Humanities and Social Sciences Project of the Ministry of Education and the Humanities and Social Sciences Project of Sichuan Province. Published many academic papers in CSSCI source journals such asNews and Communication Research.